Personages

De opbouw van een personage verloopt in een paar afzonderlijke stappen:

Stap 1: voorwaarden
Stap 2: talenten
Stap 3: soort wezen
Stap 4: opties
Stap 5: vaardigheden
Stap 6: uitrusting
Stap 7: proloog
Wat is een goed personage?
Is alles nu onveranderbaar?
Gelden deze regels ook voor figuranten?
Hoe zet ik personages uit andere systemen om?
Voorbeelden van personages

Uitrusting

Een personage begint met een hoeveelheid geld in cash gelijk aan ST2. Daarnaast krijgen personages met een ST van hoger dan 10 een extra inkomen gelijk aan (ST-10)2 per maand. De $ in dit bedrag is niet meer dan een abstracte aanduiding van "geld". In het Romeinse rijk is het misschien een sestertie-munt, in de middeleeuwen een zilverstuk, in het 19e eeuwse Amerika 10 dollar in het 21e eeuwse Nederland een bedrag van 100 Euro.

Naast een beginkapitaal van $100 begint een personage altijd met een hoeveelheid kleding welke passend zijn bij de omgeving waarin hij of zij rondloopt.

Voor een lijst van de beschikbare uitrusting zie de link in de linker kolom. Een personage kan in het begin van zijn carrière alle uitrusting kopen die hij of zij maar wil, zolag het maar te betalen is en voldoet aan het juiste tijdperk.

Geld dat niet aan uitrusting wordt uitgegeven blijft behouden als zakgeld. Het is nuttig niet al het beginkapitaal uit te geven aan een goede uitrusting, want dan mag het personage bij de eerste de beste maaltijd in een restaurant na afloop al de borden wassen. Maar een goede beginuitrusting is vaak wel van belang.


terug Ga naar stap 7: proloog.


Voorbeeld van stap 6: uitrusting

De speler begint met een hoeveelheid geld in cash gelijk aan ST2, normaal is dit $100.
Nu heeft dit voorbeeldpersonage een achtergrondsoptie gekozen waardoor zijn ST verlaagd is tot 6, dat telt stevig door voor de hoeveelheid geld die hij heeft om een uitrusting van te betalen. Hij begint daardoor met $36.
Dat is niet veel, maar nog altijd wel genoeg om wat nuttigs van te kopen.

Het personage met een set kleren en schoenen die normaal zijn voor het tijdperk waarin het personage rondloopt. Bij dit personage zullen het waarschijnlijk eenvoudige, maar degelijke kleren zijn: hemd, broek, onderkleding, sokken, laarzen en een hoed.

Verder is zijn rol die van "sterke man". Dus is de keuze van een wapen en een harnas van groot belang. Dit personage moet kunnen incasseren en uit kunnen delen.

De speler kiest als eerste een wapen. Dat mag niet te duur zijn, maar wel effectief. Hoewel een kort zwaard of iets dergelijks nog wel te betalen is, wil de speler het liefst profiteren van het feit dat het personage behoorlijk wat kracht heeft. De gegevens van de verschillende wapens zijn te vinden onder "uitrusting". Een strijdbijl is een weliswaar niet zo snel wapen, maar goed te betalen en doet goed wat schade (-1 op drempel). Bovendien staat het wel stoer. Een krijgsbijl weegt 5 kg. Aangezien dit personage een kracht van 15 heeft en men een wapen eenhandig goed kan hanteren tot 3x het gewicht van het wapen (3x5 = 15), kan dit personage dit wapen perfect aan. Een krijgsbijl kost een bescheiden $4.

De speler kiest ervoor zijn personage geen afstandwapen mee te geven. Dat is niet altijd handig, maar hij gaat er van uit dat dit wel door de andere spelers kan worden opgelost.

Als tweede: een harnas. Nuttig om te verhinderen dat je te veel schade krijgt als je geraakt wordt. De speler wil om te beginnen een fatsoenlijk harnas voor zijn torso, omdat dat het vaakst geraakt wordt. Hij kijkt onder uitrusting bij harnas en schilden onder Torsobescherming en kiest voor een vest. Dit beschermd de hele torso en de lende. Het weegt normaal 2 kg en kost $12. De speler wil een wat zwaardere versie nemen en kiest voor de "plaat" correctie. Dit verhoogt de drempel met 2 (gunstig), vermenigvuldigd de prijs met 2 (da's minder) en het gewicht met 1,5. Met 3 kg nog steeds een licht gewicht, maar de prijs van $24 zorgt er wel voor dat het personage nog maar #8 over houdt. Een paar soepele leren laarzen of handschoenen zit er daarom niet meer in. Een leren kap voor het schedeldak (1/2 kg, $1) kan er nog wel vanaf

Als derde: de overige uitrusting.
Een zware rugzak is wel handig. De speler kijkt bij persoonlijke uitrusting onder "zakken en riemen", een normale zak weegt 1 kg, kan 10 kg gewicht hebben en kost $0,4. Met de modificaties "zwaar"en "Rug" wordt dit 2 KG gewicht, kost $ 2,4 en kan 20 kg meenemen. Het gewicht van de bagage in de rugzak telt maar voor 1/4e mee bij het berekenen van de belasting voor dit personage. $5,6 over. Verder kiest hij:
10 meter stevig koord welke 200 kg kan houden, omdat dat altijd van pas kan komt ( 10 m tou met 1x "zwaar" modificatie weegt 1 kg, kost & 0,06).
3x een normale, houdbare maaltijd (weegt per stuk 1/2 kg, kost $0,18
3x een dagrantsoen houdbaar drinken (weegt per stuk 1 kg, kost $0,06

een holster om zijn bijl snel in de hand te kunnen nemen, als het er op aan komt. Kost $3 en weeg 1 kg.

De overige $ 3,3 besluit de speler nog niet uit te geven. Het personage zal in ieder geval geinteresseerd zijn in een methode om snel een aardig zakcentje te verdienen!

terug heen Voorbeeld van stap 7 : het kopen van uitrusting