Tijdperk

Tijdperk heeft een waarde tussen de 0 en 20. Het is een maat voor de technologie en de kennis van technologie in een wereld. De techniek in tijdperk 0 tot 10 is vastgelegd in de spelregels. Wij leven nu in tijdperk 10. Het is moelijk om de verschillende tijdperken na tijdperk 10 precies vast te leggen. Voorspellen is moeilijk. Zeker waar het de toekomst betreft.
TP
0Stenen tijdperk. Alleen de meest primitieve stenen voorwerpen zijn beschikbaar. Denk aan verhalen als de Stam van de Holenbeer.
1Bronzen tijdperk. Van veel wapens bestaan al primitieve versies. De trojaanse oorlog speelt zich ongeveer in dit tijdperk af.
2Klassieke tijdperk. Ijzeren wapens en de eerste ijzeren pantsers en schilden doen hun intrede. De eerste gebouwen van beton verschijnen. Ben Hur.
3Vroege middeleeuwen. Langzame verbeteringen in wapentuig. Koning Arthur?
4 Latere middeleeuwen. Staal doet zijn intrede, dit maakt lichtere en sterkere uitrusting mogelijk. landbouwtechnieken verbeteren. Tijd van de kruistochten.
5Renaissance. De komst van de eerste primitieve vuurwapens. Deze zijn nog niet echt bruikbaar maar maken wel indruk op de inboorlingen. Columbus.
6Verlichting. Het harnas bereikt het eind van zijn evolutie, net voordat betere vuurwapens het overbodig maken. De drie musketiers.
7Victoriaanse tijdperk. Sherlock holmes.
8Tijdperk van wereldoorlogen. Indiana Jones.
9Transportrevolutie. Tijdperk van de klassieke James Bond boeken.
10Nu.
11Straks. De eerste praktische genetische manipulaties van de menselijke soort worden mogelijk.
12later. De eerste praktische energiewapens worden mogelijk. Total Recall
13Veel later: kolonisatie van het zonnestelsel.
14Buck rogers
15Star trek: Enterprise, Starship troopers
16Star Wars. Star trek, TOS
17Star trek: the next generation
18Een baby doe je op bestelling
19Onsterfelijkheid ligt voor iedere burger binnen handbereik.
20Heel erg veel later. De mens vindt het geneesmiddel voor de gewone verkoudheid, de perfecte staatsvorm en de manier om in harmonie met zijn omgeving te leven.

terug