Waarom URG?

Er zijn tientallen verschillende rollenspellen. URG heeft niet de pretentie het beste rollenspel voor iedere speler te zijn. De keuze voor een bepaald rollenspel is voor een groot gedeelte een kwestie van smaak.
Wat zijn nu de specifieke eigenschappen van URG?
  • URG kent een klein aantal basisregels. Als een speler deze regels eenmaal door heeft kan hij of zij vrijwel alle situaties aan. Dit wil niet zeggen dat het gemakkelijk te begrijpen is, maar de basisregel voor een test zoals deze op deze pagina wordt uitgelegd geldt voor alle situaties. Als men deze eenmaal door heeft is de rest van de spelregels niet meer dan het opzoeken van een paar getallen in een tabel.
  • Snel kunnen hoofdrekenen is geen vereiste, maar wel een voordeel. Spelers die bij een berekening als (30-10-8-2)/4 afronden op het dichtst bijzijde getal (=3) al meteen naar een rekenmachine grijpen zijn in het nadeel.
  • Veel vaardigheden, testen en uitrustingsstukken worden uitgedrukt in een algorithme. Dit geeft een maximale keuzevrijheid, maar het vereist van de spelleider en de spelers wel enige fantasie en zelfwerkzaamheid. Het algorithme voor het maken van een elementaal wapen, een harnas of een vervloeking ziet er wellicht wat eenvoudig uit, zeker in vergelijking met een rollenspel dat boek na boek aan voorbeelden kent. Maar met een beetje fantasie kan een speler de meest wilde bliksemschichten, malienkolders en nare verwensingen construeren. URG is geen kant-en klare maaltijd, maar een kookboek! Lees de voorbeelden om te zien wat er met dat kookboek mogelijk is.
  • De personages (Characters in andere systemen) worden samen gesteld volgens een vast algorithme, zonder dobbelsteenworpen of kansfactor. Alle spelers hebben dus dezelfde mogelijkheden voor hun personage.
  • Een speler heeft een grote keuzevrijheid bij het samenstellen van zijn personage. Maar alles heeft zijn prijs. Dus als iemand ergens heel erg goed in is betekent dit dat hij waarschijnlijk ergens anders heel erg slecht in is.
  • Gevechten zijn gedetailleerd en samenwerking tijdens een gevecht is belangrijk.
  • De achtergronddocumentatie van URG is beperkt. Het is en blijft een systeem van een aantal enthousiaste spelers, wij zijn niet in staat om dezelfde productie als bijvoorbeeld Wizards of the Coast of Steve Jackson Games te draaien. URG is daarom nooit helemaal "af".