Pooh's Magazine editie 7/96
1 augustus 1996
Ruth Rendell Omnibus

Volgens een bijschrift op het boek is Ruth Rendell 'de beste thriller schrijfster van Engeland'. Dat moest mijn aandacht trekken toen ik in boekhandel 'het Verboden Rijk' in Roosendaal rondneusde. Ik was op zoek naar een opvolger voor Agatha Christie. Want van deze beroemde Engelse schrijfster had ik zowat alle verhalen.

Dus de omnibus die de verhalen 'Dodelijke Schijn', 'Een vreemd geval van ijdelheid' en 'Terugzien in duisternis' bevat maar even meegenomen.

Het eerste verhaal speelt zich af in een slaperig voorstadje van Londen waar de ouwe-vrijsters niet veel anders te doen hadden dan elkaar beloeren. Tussen deze oudere dames woonde er trouwens ook nog een jongere die een paar keer een man op bezoek kreeg en de praatjes al snel de ronde deden. Over deze jongedame raakte men trouwens helemaal niet meer uitgepraat toen ze gevonden werd, dood liggend onder de al even dode bezoeker. Het verhaal liep trouwens verrassend af.

Het tweede verhaal las al even prettig en snel als het eerste. Een vreemd geval van ijdelheid heet het en inderdaad vreemd was het wel. Een dame stuurde een plotseling vertrokken vriendin briefjes, maar het adres bestond helemaal niet. Er was in heel de stad geen huis te vinden met de goede naam of het goede adres. Een rare zaak die door ziekte (vergiftiging?) bijna spaak liep. Ook het eind mag trouwens verrassend genoemd worden. Helemaal mooi is het trouwens dat er geen eens een lijk aan te pas komt.

Terugzien in duisternis heet het derde verhaal. En het gezegde lest_best is hier niet van toepassing. Om eerlijk te zeggen vindt ik het een moeilijk te doorgronden verhaal, het is langdradig en vol onduidelijkheden. Ook het tijdschema loopt vreemd en warrig door elkaar. Tussen twee zinnen zit ineens 50 jaar verschil en verderop gaan we ineens weer 55 jaar terug in de tijd. Het handelt over een meisje die regelmatig bij een tante gaat logeren Daar is ook een meisje, Vera, in huis, maar of dat nu een dochter of zusje is van de tante wordt me nergens duidelijk. Dan is er ook nog een klein jongetje in huis, maar dat kan het zoontje de een dan wel de ander zijn. Er gebeuren hele rare dingen, als Vera later een goede partij trouwt maakt ze aanspraak op het jongetje. De tante raakt over haar toeren en vermoord ook op een bepaald moment het jongetje. Ze wordt er voor opgehangen. Maar als het meisje, de ik-persoon, alles ga terug denken (50 jaar later) kom ze tot heel andere conclusies.

Al met al best een aardig boek. Er zijn er van deze schrijfster nog verschenen en die zal ik in de loop van de tijd ook nog wel lezen. Want dit boek ademt ook de sfeer uit van het Engeland van wat jaren Een tijd waarin men plezier had in het leven. Lekker eten, mooie auto's, omvangrijke landgoederen en dienstmeisjes.

Het boek bevat drie verschillende boeken.

Het eerste boek heet 'Dodelijke schijn'.

De oorspronkelijke titel luidt 'The secret House of Death' en werd voor het eerst uitgegeven in 1968. De vertaling is van W.C.Dulfer-Klaassen.
Het tweede boek heet 'Een vreemd geval van ijdelheid'.
Hiervan luidde de oorspronkelijke titel 'Vanity Dies Hard' en is voor het eerst uitgegeven in 1966. Vertaling door W.A.Dorsman-Vos.
Het derde boek heet 'Terugzien in Duisternis'
en werd in Engeland uitgegeven als 'A Dark-adapted Eye' in 1986.
De trilogie werd door Uitgeverij Het Spectrum BV uit Utrecht uitgegeven in 1994 en herdrukt in 1995 (2-de en 3-de herdruk).

ISBN 90 274 4141 3

Prijs: ergens rond de 30 gulden
Dikte: 614 bladzijde van A5 formaat.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]