Pooh's Magazine editie 7/96
1 augustus 1996
Le Huitieme Jour
Door Hans Siemons

Regisseur: Jaco van Dormael
Met o.a.: Daniel Auteuil, Miou-Miou en Pascal Duquenne
Release: 14 november 1996
Waardering: 9 uit 10

Sja, onwillekeurig denk je toch bij het tevoorschijn komen van al die franstalige titels die duiden op weer zo'n fijne Europese co-produktie (Belgie en Frankrijk), waarbij ook een mongoloïde jongen m'n scherm vult, "wat krijg ik nu weer op m'n dak". Na afloop weet ik het, ik heb weer is een juweeltje van een film op m'n dak gehad.

God schiep volgens George (Pascal Duquenne) de eerste zes dagen onder andere de zon, zee, mensen, bomen, gras, televisie en de zanger Luis Mariano. De zevende dag was een rust dag en op de achtste dag schepte hij George, en hij was tevreden. En George is mongool en verlangd naar zijn overleden moeder.

Harry (Daniel Auteuil) daarentegen is een zakenman die andere zakenmannen leert nog beter zaken te doen. Gelijk zijn, daar draait het in het leven om. Verschil valt namelijk altijd op. En Harry volgt elke dag het zelfde patroon. En een man zoals Harry is gescheiden. Met kinderen die niet meer van papa houden omdat papa zijn kinderen een keer te vaak vergeten heeft. Harry is ook een papa die helaas geen tijd heeft voor de verjaardag van z'n oudste dochter. De zaak gaat nu eenmaal voor. Harry is geen mongool en verlangd naar steeds dezelfde dag, met exact om 07:30 2 toastjes en heerlijk al toeterend in de file staan.

Harry en George ontmoeten elkaar toevallig. En omdat Harry nog wel dusdanig veel gevoel heeft dat hij geen geestelijk gehandicapte zomaar aan z'n lot overlaat zitten ze met elkaar opgescheept. En ze worden vrienden.

Memorabele scènes zijn er zowel op het humor als op het gevoelsvlak. George die klaagt over een aangebrand frietje en een vermomde muis blijven nog dagen achteraf op je lachspieren werken. En als George nog graag 1 minuutje langer onder een boom wil blijven liggen krijgen we een prachtminuut voorgeschoteld.

Onze zuiderburen hebben deze film al massaal bezocht. Die laten hun eigen kwaliteitsfilms, waarvan de twee hoofdrolspelers in Cannes gezamenlijk de prijs voor beste acteur hebben binnengehaald, niet met lege zalen zitten. En aangezien wij Nederlanders graag ons geld uitsparen door niet naar Nederlandse films te gaan kunnen we mooi die centen gebruiken om naar LE HUITIEME JOUR te gaan.

Op de negende dag schepte Jaco van Dormael LE HUITIEME JOUR. Of hij tevreden was weet ik niet. Maar ik was zeer tevreden.

© Copyright 1996 Hans Siemons (hanss@dse.nl)


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]