Pooh's Magazine editie 6/96
1 juli 1996
LodeRunner lives!

Oudgedienden in de computerwereld zullen zich ongetwijfeld nog het origineel van Lode Runner herinneren. Helaas is die versie niet meer te krijgen en wie hem nog heeft kan het wel vergeten op een moderne computer. Het e.e.a. gaat veel te snel.

Voor de Win'95 gebruikers is er de Sierra versie. Maar ja, die draait alleen maar onder Windows'95. Dus wat doe je als OS/2, Dos of Windows 3.1x gebruiker? Gelukkig heeft de Rus Aleksey V. Vaneev in het kader van een programmeer wedstrijd een Dos versie geschreven die het ook prima onder OS/2 doet. Het spel is freeware en doet in mijn opinie niet onder voor de commerciële Sierra versie.

Het spel zelf, voor diegene die het niet kennen, is een soort arcade puzzel. Een mannetje moet door een constructie rennen om blokjes te verzammelen. Hierbij wordt hij gehinderd door diverse mannetjes van de tegenpartij. Loopt de held tegen een slechterik aan is het level afgelopen. De held kan zich verdedigen door gaten in de grond te schieten. Een slechterik loopt daarin en is enige tijd buiten gevecht gesteld. Dan sluit het gat zich en de deugniet valt ergens anders weer uit de lucht.

Zijn de blokjes eenmaal verzameld, dan moet de held helemaal naar boven en wacht hem een ander level. Dit alles klinkt eenvoudig en oogt, aangezien het zo getrouw mogelijk met het origineel is geprogrammeerd, ook eenvoudig. Dit is echter schijn. Om door een level heen te komen is een snelle reactie en een duidelijk plan nodig. Dit terwijl de tegenpartij hinderlijk in de weg loopt.

Voor een ieder die aan de 139 levels niet genoeg heeft is ook een leveleditor ingebouwt. Voor programmeurs is de sourcecode (Turbopascal) bijgesloten. Helaas kunnen levels niet uitgewisseld worden.

Score:

Het spel is als LRL.ZIP te downloaden op Pooh's HQ BBS.
[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]