Pooh's Magazine editie 6/96
1 juli 1996
Frederick Pohl's Gateway,

Liefhebbers van science fiction zullen ongetwijfeld de naam van Frederick Pohl en het boek GateWay kennen. Dit boek, een van zijn bekendste, beschrijft een deel van het leven van Robinette Broadhead, de hoofdrolspeler in het verhaal. Voor mij is het een van mijn favoriete SF boeken omdat het die sfeer van verbazing en verwondering opwekt die kenmerkend is voor goede SF. Dit samen met een verhaal wat loopt als een trein en je van begin tot het eind geboeid houdt heeft er toe geleid dat ik het boek meerdere malen in een ruk uitgelezen heb.

Legend Entertainment Company, een niet onbekende naam op het gebied van adventuregames, heeft een aantal jaren geleden een computerversie van dit spel gemaakt. Enige tijd geleden hebben ze hun klassiekers samengevoegd op een CD en Gateway als een soort advertentie ter download aangeboden op hun Internet website. Gateway is daarmee dus gratis voor iedereen bereikbaar geworden wat voor mij aanleiding was om het spel te downloaden en te recenseren.

Wie bij adventuregames direct denkt aan de spelen met alleen maar tekst heeft op zich wel gelijk, maar bij Gateway gaat dat toch niet op. Het spel heeft wel tekstinvoer, maar toont ook continue (tenzij de speler dat uitzet) een plaatje van de omgeving. Een keer klikken op een voorwerp in het plaatje levert een beschrijving. Twee maal klikken en het voorwerp wordt gebruikt. Ook de opdrachten hoeven niet ingetikt te worden, maar kunnen ook aangeklikt worden uit een lange lijst van woorden. Daarnaast is er een lijst van voorwerpen die bruikbaar zijn. Bij de woordenlijst zijn ze overigens wel zo slim geweest om de meest gebruikte woorden apart vooraan te zetten, voor de alfabetische lijst met alle woorden. Het spel kan dus helemaal met de muis gespeeld worden, maar ook op de klassieke manier waarbij de gebruiker alles tikt. De plaatjes en woordenlijsten kunnen dan ook eenvoudig van het scherm verwijderd worden.

Het spel zelf volgt het boek heel redelijk, maar voegt er een meerwaarde aantoe. Een klok die continue in het spel meeloopt, samen met afspraken en gebeurtenissen die op een bepaalde tijd plaatsvinden zuigen de speler in het spel. Overigens zijn er altijd tweede kansen voor afspraken e.d., maar dan moet er wel een dag gewacht worden. In iedergeval heeft Legend er alles aan gedaan om de sfeer van het boek zo goed mogelijk over te brengen naar het spel. In het boek staan er regelmatig opeens kleine advertenties tussen de tekst, in het spel kunnen die advertenties op de PV commset gelezen worden. Bij elke lokatie is ook muziek die via een geluidskaart afgespeeld wordt. Ik heb hier niets voor hoeven instellen (SoundBlaster).

Door de grote hoeveelheid plaatjes en muziek is het spel niet direct klein. Gekomprimeerd zijn er 4 1.44Mb nodig. Op Internet staat het spel als drie 1.6Mb Zip files. (Rare waarde overigens..)

Voor mij is Gateway absoluut de moeite waard. Het ziet er goed uit, het speelt lekker en het sluit goed aan bij de sfeer en inhoud van het boek. Het e.e.a. doet ook zeker niet gedateerd aan. Een absolute aanrader!

Score:

Het spel is als GATEWAY.RAR te dowloaden op Pooh's HQ BBS.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]