Pooh's Magazine editie 4/96
1 mei 1996

Vegetarisch,

Ik zal eerst iets uitleggen over de recepten die ik hier plaats. Alle recepten komen uit het MealMaster Recepten Programma.
Dit is volgens mij een ideaal programma waarin ik recepten op kan slaan en ze ook weer uit kan halen. Verder kan het programma allerlei bewerkingen uitvoeren. Zo kan ik bv. een boodschappenlijst uitdraaien van recepten die ik binnenkort wil maken, ik kan hoeveelheden laten aanpassen als ik voor meer of minder mensen moet koken, enz.
Het enige nadeel van dit programma is dat het een Amerikaans programma is en dus duistere kreten als TS, TB of CN gebruikt als hoeveelheidsaanduiding. Voor een gewone Nederlander is dan wel wat uitleg op zijn plaats.

TB = TableSpoon en betekent dus EetLepel,
TS = TeaSpoon en betekent dus TheeLepel,
CN = CaN en betekent dus Blik.

Zo zijn er nog veel meer aanduidingen, maar als ik die in een recept heb staan leg ik ze wel uit.
Nog een voordeel van MealMaster (ik noem het voortaan MM) is dat je de recepten uit deze file zo in je eigen MealMaster in kan lezen en zo bouw je een geheel eigen receptenbestand op.
Ik doe dat ook. Allerlei recepten die in bestanden of messagearea's staan lees ik eenvoudig weg in. Maar ook recepten die ik in Allerhande (blad van Albert Heijn) vindt klop ik regelmatig in. Ik moet trouwens nog wel even vermelden dat ik alle recepten eerst klaar maak en goed proef of het lekker is.

En dan nu de recepten van deze maand.

In de vorige POOHS las ik in het artikel Plus-Min het volgende:

-
voor de gekke koeien. Hoe kunnen we nu van onze lekkere sappige biefstuk genieten als die opeens van het bord opspringt en ons vertelt dat hij Napoleon is? Waar is de tahoe ook weer?
En het lijkt me dus verstandig om maar even vegetarisch te gaan eten :-)

---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.00

   Title: Kerrie-tahoe in bladerdeeg
Categories: Vegetarisch, Vis, Groenten
Yield: 4 servings
1 Kruidenbouillontablet 4 Takjes peterselie 4 Plakjes diepvries bladerdeeg 1 Blok tahoe (500 gr) 1 Sjalotje 1/2 tb Boter of margarine 1 Rode paprika 1 tb Bloem 1 cn Garnalen (bv Deep Blue) 1 Ei 3 tb Kerriesaus met ananas Zout 3 ts Kerriepoeder
In een pan 2 1/2 dl water aan de kook brengen met de bouillontablet.
Tahoe in kleine blokjes snijden en aan de bouillon toevoegen. Laat dit 5 minuten zachtjes koken. Laat het in een zeef goed uitlekken.
De sjalotjes pellen en fijn snipperen.
De paprika wassen, zaden en zaadlijsten verwijderen en in kleine blokjes snijden.
De garnalen in een zeef laten uitlekken (je kan ook verse gebruiken).
In een kom de kerriesaus (ik gebruik meestal van Heinz) en de kerrie poeder door elkaar roeren. De peterselie erboven fijnknippen en de sjalotjes, paprika, tahoe en garnalen erdoor scheppen.

Verwarm de oven voor op 225 graden of gasovenstand 5.
De plakjes bladerdeeg op de aanrecht leggen en laten ontdooien.
De bakplaat invetten en de aanrecht bestuiven met bloem.
Rol de bladerdeeglapjes uit tot 15 bij 15 cm. Tahoemengsel eropscheppen.
De punten van de lapjes naar het midden toe vouwen, de randen met wat water aan elkaar plakken. Bladerdeegpakjes op de bakplaat leggen.
In een kopje het ei loskloppen met wat zout.
Pakketjes bestrijken met dit eimengsel en de bakplaat in het midden van de warme oven plaatsen. Laat de pakketjes in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar worden.

Als je dit serveert met een salade is het een komplete vegetarische maaltijd.

n.b. in plaats van invetten kan je ook speciaal bakpapier gebruiken. Da's een stuk minder geklieder.
-----

---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.00

   Title: Lasagne met champignons
Categories: Hoofdgerech, Vegetarisch
Yield: 2 servings
250 g Champignons 2 dl Melk 1 Grote ui 1/8 l Slagroom 50 g Cashewnoten 150 g Geraspte kaas 75 g Boter 2 dl Tomatensaus 1 Zakje kruiden voor 125 g Lasagnevellen - kruidenboter Peper 25 g Bloem
Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Pel en snipper de ui. Hak de cashewnoten grof. Fruit de ui ca. 3 min. in 50 gram boter. Voeg alle champignons toe, bak het geheel al roerende tot bijna al het vocht verdampt is en roer de boterkruiden erdoor.
Voeg naar smaak peper toe en roer tot slot de noten erdoor.
Roer de bloem tot een papje met 1/2 dl. melk. Warm 1.5 dl. melk op met 25 gram boter. Roer hier voorzichtig het bloempapje door. Roer hier de slagroom door. Laat tenslotte 100 gram van de geraspte kaas hierin smelten. Haal de pan van het vuur en voeg er iets peper aan toe.
Doe de helft van de champignons in een ingevette ovenschaal. Leg hier een laag lasagnevellen over.
Leg hier de helft van de tomatensaus op, hierop de helft van de kaassaus en dan weer lasagnevellen.
Herhaal dit => champignons, tomatensaus, kaassaus (laat wat over), vellen. Eindig met wat kaassaus bovenop.
Strooi hier de rest van de geraspte kaas over.
Bak de lasagne in een voorverwarmde oven van 175 graden in ca. 45 min. goudbruin.

-----

---------- Recipe via Meal-Master (tm) v8.00

   Title: Sajoer godok
Categories: Sajoer, Groenten, Vegetarisch
Yield: 4 servings
150 g Kool (wit) 4 Djeroek poeroet (blad) 100 g Petehbonen 2 Lombok (rood) 1 Aubergine 3 Kemirienoten 4 Tomaten 1/4 Santen (dik) 100 g Sperciebonen 3 Knoflook (tenen) 3 dl Water 4 Sjalotjes 1/4 Santen (dik) 100 g Garnalen Kruiden:
1 ts Ketoembar
1/2 ts Trassie
Zout
1 Gember (stuk 3cm)

Bereiding: Vermeng het kwart blokje santen met het water en breng hierin al roerend de knoflook en de sjalotten aan de kook. Stamp de specerijen fijn en voeg ze samen met de kool, sperciebonen en petehbonen toe. Laat dit op zacht vuur ongeveer 5 minuten sudderen. Kook de aubergine, de garnalen en de daon djeroek poeroet hierin vervolgens gaar. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe, behalve de tomaten en breng het mengsel roerend weer aan de kook. Kook tenslotte ook de tomaten nog even mee.

n.b. Er wordt in het recept geschreven 'stamp de ingrediënten'. In de Indonesische keuken wordt daarvoor een Tjobek gebruikt. In het Nederlands noemen we dat een vijzel. Een zeer goede en handige vervanger is overigens de staafmixer.

-----


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]