Pooh's Magazine editie 5/95
1 November 1995

NetHack, op zoek naar de amulet van Yendor..

Het begin:

Je bent net afgestudeerd als student aan het lokale avonturiers gilde. Na veel oefening en zweet heb je je training afgerond en ben je klaar om op avontuur te gaan. Om te bewijzen dat je klaar bent hebben de gildemeesters je de "Mazes of Menace" ingestuurd. Je opdracht is om de amulet van Yendor te vinden en terug te brengen. Volgens de legenden schenken de goden onsterfelijkheid aan diegene die dit voorwerp weten te terug te brengen. Waar of niet, de vondst zal je eer brengen en een volledig lidmaatschap van het gilde (om maar niet te spreken van de aandacht van zekere, rijke, tovenaars).

Aldus de start van de handleiding bij het spel NetHack. NetHack is een van de loten aan de boom van computerspelen die ooit begonnen met het spel Rogue. Op het eerste gezicht ziet het spel er niet bijster interessant uit. Het is allemaal ascii, weinig kleur, er moet gespeeld worden met 1-letter commando's waarbij hoofd- en kleine letters ook nog eens verschillende betekenissen hebben, maar schijn bedriegt!

Wat NetHack bijzonder maakt is de variatie, de humor en de diepgang. Zo ben je vanaf het allereerste begin al vergezeld van een hond of kat. En wie of wat ben je? Mannelijk of vrouwelijk? Een tovenaar, barbaar, heler, dief, samoerai, of één van de 7 andere types? Misschien een archeoloog met onmiskenbare Indiana Jones trekjes? Al deze soorten spelers hebben hun eigen trekken, eigenschappen en voor- en nadelen. Afhankelijk van het type speler begin je met een aantal voorwerpen. Een toerist is bijvoorbeeld afgeladen met voedsel, een creditcard en een dure camera. Een archeoloog heeft een zweep en een leren jasje en een tovenaar heeft spreuken, drankjes en toverstokjes.

Ben je eenmaal op pad in het grottenstelsel dan kun je de meest vreemde dingen vinden en tegenkomen. Ook hier zijn de dingen niet altijd wat ze op het eerste gezicht lijken te zijn. Voorwerpen kunnen gezegend, neutraal of vervloekt zijn. Ze kunnen roesten of kapot zijn, voordeel of nadeel berokkenen aan de speler. Ook gaan ze niet eeuwig mee. Toverstokjes kunnen b.v. slechts een aantal malen gebruikt worden.

Monsters, een leeg grottenstelsel is ook maar leeg, zijn er ook in ruime mate voorhanden. Dit varieert van salamanders tot demonen, priesters, winkeliers, het orakel van Delphi, Medusa en vele anderen. Wanneer je niet uitkijkt loop je bijvoorbeeld een dierentuin binnen waarbij de dieren meteen in de aanval gaan. Gevonden voorwerpen kun je verkopen in winkels waar je ook andere voorwerpen kunt kopen. En wanneer je handig bent kun je je hond of kat trainen om dingen te stelen of kun je ontsnappen zonder te betalen! In dat laatste geval krijg je wel de KeyStone Kop's achter je aan die, zodra ze je zien, met taart beginnen te gooien. Monsters kun je overigens ook temmen.. En zo kun je op een gegeven moment dus de trotse eigenaar zijn van een tamme, vuurspuwende, draak..

Dit alles is overigens nog maar het begin van een beschrijving van wat er zich in NetHack allemaal afspeelt. Dit is geen spel voor even een half uurtje tussendoor. Meer voor een aantal weken achtereen. NetHack is niet voor niets een van hoogst scorende spelen in JoJo's games top 100 op het Internet. Het spel blijft boeien!

De grote hoeveelheid mogelijkheden binnen NetHack is een gevolg van het aantal mensen dat er aan meegewerkt heeft. Sinds het origineel, Rogue, hebben een groot aantal programmeurs hun eigen toevoegingen gecreëerd. Rogue werd Hack en op een gegeven moment is een groep programmeurs samen gaan werken aan wat NetHack kwam te heten. Nieuwe versies werden via Internet verspreid en nieuwe features werden via usenet besproken. Door de tekstgeorienteerde interface is NetHack relatief eenvoudig over te zetten op andere systemen en er zijn dan ook versies beschikbaar voor diverse platformen: Unix, Os/2, Dos etc.

Meer informatie over NetHack is te vinden op het Internet via WWW op http://www.win.tue.nl/games/roguelike/nethack/

De laatste versies kunnen via FTP opgehaald worden op linc.cis.upenn.edu/pub/NH3.1/ waar versies voor PC, Amiga, Atari, OS/2, Mac, Windows NT en VMS te vinden zijn.

--------
Opmerking van de hoofdredacteur:

Alle software die besproken wordt in Pooh's magazine, is ook te vinden in het Pooh's magazine gebied op Pooh's Headquarter. Zie de colofon voor telefoonnummers en adressen.


Return to index