Pooh's Magazine editie 2/96
1 maart 1996
BLOEMKOOL EN LEKKERE SAUZEN

Bloemkool is de meest gegeten groentesoort in ons land. Het bevat veel vitamine C en mag daarom niet te lang worden gekookt. Een kooktijd van 15 minuten is meer dan voldoende.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat te lang koken de smaak zeer achteruit laat gaan. Ik ga meestal uit van 10 minuten voor bloemkool.

Bloemkool is het hele jaar door verkrijgbaar, soms wel wat duurder dan in de zomer. Een bloemkool van normale grootte is voldoende voor 4 personen.
Koop een mooie witte bloemkool zonder donkere plekken en hij moet ook enigszins hard van structuur zijn. Het blad dient fris en groen van kleur te zijn. Als de bladeren al wat slap beginnen te worden kan je de bloemkool niet al te lang bewaren.
Normaal is een bloemkool zonder plastic zak in de groentela wel een week te bewaren.

De traditionele bloemkool bereidingswijze.

De bloemkool ontdoen van bladeren en de kool in kleinere stukken (bloemkool roosjes) snijden. Zet deze stukken een uurtje in water met wat zout om ze van eventueel ongedierte te ontdoen. Als je hem in de winkel heb gekocht is er trouwens bijna nooit ongedierte te vinden in de kool. (Maar ik krijg die dingen altijd uit een volkstuin.) Vis de stukken uit het water en doe ze in een pan en voeg zoveel water toe dat de kool niet droogkookt. (200 cl of plastic beker) Zet de kool op het vuur en draai het laag als het water kookt. Laat het 10 tot 20 minuten koken op laag vuur.
Neem de bloemkool van het vuur, afgieten en warm houden. Bewaar het kookvocht om volgens een van de onderstaande recepten een saus te maken.

De moderne bereiding van bloemkool.

De bloemkool ontdoen van de bladeren en in roosjes verdelen. Zet de stukken een uurtje in water met zout om ze van het ongedierte te ontdoen. Ondertussen 1 ui schoonmaken, in ringen snijden en deze ringen fijn snipperen (of gebruik een blitzhakker of zo iets). Doe een eetlepel boter in een (gewone kook)pan en doe hier de ui in met een halve eetlepel kerrie. Laat dit even fruiten en als de ui wat gelig wordt voeg je de uitgelekte bloemkoolroosjes er aan toe. De bloemkoolroosjes met een houten spatel af en toe voorzichtig omscheppen en in 8 tot 15 minuten op laag vuur gaar laten smoren. (zie voetnoot 1) Indien nodig een heel klein beetje water toevoegen tijdens het smoren. Als de bloemkool gaar is deze afgieten en het kookvocht opvangen om er een van de onderstaande sauzen van te maken.


KAASSAUS

Smelt 50 gram boter in een steelpannetje met anti-aanbakbodem en roer hier 50 gram bloem doorheen. Als het goed doorgeroerd is en een gladde saus vormt moet je deze nog eventjes goed warm laten worden, tot het pruttelt, en oppassen dat het niet bruin gaat kleuren. Van het vuur nemen en er 3 dl kookvocht (als je te weinig hebt aanvullen met melk) doorroeren. Breng dit mengsel al roerend aan de kook en goed blijven roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Als de saus te dik is kan je hem nog verdunnen met kookvocht/melk tot de goede dikte. Laat de saus goed aan de kook komen en roer er 100 gram in dunne plakken gesneden oude kaas door en eventueel een klein beetje zout.


BLOEMKOOLSAUS

Maak een roux door 50 gram boter te smelten en hier 50 gram bloem door te roeren. Goed warm laten worden en van het vuur afhalen. Voeg nu 3 dl melk en/of kookvocht toe. Goed door elkaar roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Weer op het vuur zetten en onder voortdurend, voorzichtig, roeren warm laten worden en laten binden. Eventueel kan je er nog wat meer vocht doorroeren.
Op smaak brengen met peper, zout en veel nootmuskaat.


TOMATENSAUS

(deze saus kost wat meer tijd, dus direct beginnen als je de bloemkool in zout water zet)
Smelt 10 gram boter in een pan en fruit hierin een gesnipperde ui. Voeg 500 gram in vieren gesneden tomaten, 1 takje lavas of maggiplant, een mespuntje oregano, 3 takjes bladselderie en 3 takjes peterselie toe. Smoor het geheel in 10 minuten gaar.
Los bouillontablet op in 2 dl heet water en roer dit door de saus. Laat dit 20 minuten op laag vuur, liefst met een vlamverdeler, sudderen. Wrijf het tomatenmengsel door een zeef. Vang het vocht op. Smelt 35 gram boter in een pan en roer er 35 gram bloem door. Schenk een deel van de tomatenbouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde massa onstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen door de roux. Laat de saus 3 minuten pruttelen. Breng de tomatensaus op smaak met zout, peper en suiker.
Haal de saus van het vuur en roer er nog wat koffieroom door. De saus warm houden, maar beslist niet meer koken.


Voetnoot 1:

Smoren: Dit is een bereidingswijze voor harde groente. De groente wordt op een lage warmtebron, in een gesloten pan onder nu en dan omschudden gaar gemaakt in gesmolten boter, vet of olie. Aan de boter, het vet of de olie kan men indien gewenst kruiden, specerijen of aromatische produkten toevoegen (b.v. ui, paprikapoeder, kerrie, e.d.). Het vetlaagje met de geurige stoffen omhult het gerecht. Zo nodig overgebleven vocht binden met aangemengde maïzena. De bereidingstijd is evenlang als de kooktijd van de groente.


[ Reageer nu ] [ Terug naar index ]